Vandaag alweer de laatste Scheids Info van dit seizoen. Met een terugblik en een kleine vooruitblik op volgend seizoen, voor scheidsrechters dat wel. Plus nog een kleine regel die veel mensen nog verkeerd doen.

 Voor mij zelf was afgelopen seizoen echt een soort van ontdekkingsreis. Ik heb mijn scheidsrechter E-diploma gehaald, meer dan 25 wedstrijden gefloten voor de club, ± 15 eredivisiewedstrijden getafeld. Daarnaast ook sinds januari actief als bondscheidsrechter waarvoor ik nu twee keer naar de Apollohal, één keer naar Den Helder en ga ik volgende week (16 april) nog naar Purmerend. Voor mij als scheidsrechter zijn deze wedstrijden echt GEWELDIG!

 Genoeg over afgelopen seizoen, op naar volgend seizoen. Zoals elk jaar veranderen er aan het begin van het seizoen een paar dingen zo is het de bedoeling dat binnen 5 jaar overal de nieuwe lijnen op de velden liggen, wij hebben ze volgend jaar al. Bij Rayoncompetities gaat men volgend jaar met de zelfde 24-seconden regel spelen als afgelopen seizoen al op landelijk gebruikelijk was, daar zal ik in mijn eerste stukje van volgend jaar nog aandacht aan besteden. Het komt er op neer dat bij een fout of voetbal op aanvalshelft en de klok laat 14-seconden of meer zien blijft de klok staan, staat er op de klok 13-seconden of minder dan gaat de klok opnieuw naar 14-seconden. Bij een fout of voetbal op verdedigingshelft gaat de klok gewoon weer naar 24-seconden. Verdere veranderingen komen ook in de eerste Scheids Info van volgend seizoen.

 Dus nog maar even een regel waarvan ik denk dat hij niet gaat veranderen. Terugspelen. Het is eigenlijk heel simpel als aanvaller ben je pas op aanvalshelft als je met beide benen op de aanvalshelft staat. De middenlijn hoort bij de verdedigingshelft dus als je daar op staat sta je op de verdedigingshelft. Een speler die met de bal dribbelt is pas op aanvalshelft als zijn beide benen én de bal, waar die stuitert, op aanvalshelft zijn. Als je dit in je hoofd houdt hoef je alleen maar te denken bij een pass allen maar te kijken staat de passer op aanvalshelft? ja, staat de ontvanger op verdedigingshelft? nee, dan is er niks aan de hand. Is de ontvanger wel op de verdedigingshelft dan is het terugspelen, is de passer op de verdedigingshelft dan kan er nooit terugspelen zijn. Gaat een speler met de bal van aanvals- (dus beide voeten en bal op aanvalshelft) naar de verdedigingshelft dan is het terugspelen.

 Dit was het voor dit seizoen.

 Jeffrey