Je kunt aan alles van de Mu12-1 zien dat we een plan hebben, namelijk pick&roll spelen, goed verdedigen (op de voeten en help defence) en technisch goede schoten nemen. Hier komen een hoop details bij kijken en ik moet eerlijk zeggen dat Molly mij erg op weg geholpen heeft met de details die het plan laten werken. Als het gaat om pick&roll heeft Molly geholpen met ‘setting up for the screen’, zodat we optimaal gebruik daarvan kunnen maken. Verder met de spacing die we nodig hebben om de afroller goed te kunnen bereiken. Verdedigend hebben we samen eea opgezet, maar Molly komt altijd met de details die er om doen. Wat schieten betreft werken we het hele jaar al hard aan de techniek en ik denk dat iedere neutrale toeschouwer ziet dat wij killing zijn aan de vrije worplijn. Ze gaan er niet allemaal in, maar technisch worden ze bijna allemaal perfect uitgevoerd.
Periode 1: Lois, Sanne, Quinty B, Lauren en Tatum beginnen. Met twee scores zet Lauren de toon, maar vanaf 2 – 4 (wij spelen uit) gaat het mis: 10 – 4 en 15 – 8. Gelukkig neemt Arie een timeout, zodat wij weer wat puntjes op de i kunnen zetten. Dat resulteert in 9 punten op rij en een 15 – 17 periodestand.
Periode 2: Lois, Anne, Quinty K, Quinty B en Denise. We hebben duidelijk het betere van het spel en Quinty B scoort veel via een pick & roll, of via een reverse dribbel. Die dribbelvorm wordt veel getrained en daar plukken we nu de vruchten van. De stofwolken dalen neer en na 7 minuten staat het 17 – 26. We komen veel aan de vrijeworplijn en alhoewel we die perfect nemen, gaan ze er niet allemaal in, waardoor de jongens terugkomen tot 21 – 29. Het is rust en we hebben mooie aanvallen laten zien die na een pass op de afroller gescoord worden, maar vooral ook sterk verdedigend werk. Tijdens de rust waak ik er her en der voor dat we naar de stand gaan kijken en naar familie gaan doorgeven ‘hoeveel punten we voorstaan’. Dat leidt namelijk af van de echte doelen en die liggen op het gebied van aanvallen en verdedigen en niet bij de stand!
De derde periode wordt die valkuil ook zichtbaar, ook te zien op de video. Anne, Sanne, Quinty K, Lauren en Tatum staan in het veld en aanvallend spelen we een nivo langzamer dan de eerste helft. Dat moet je tegen jongens niet doen, want dan ben je steeds een stap te laat, of de bal alweer kwijt. Ik probeer bij een aantal speelsters de schakelaar te vinden om ze weer met het hoofd omhoog te laten spelen. Het wordt 33 – 35 en de jongens komen in de flow. Daarom een timeout om weer te wijzen op de echte doelen. We gaan gelijk op en eindigen het derde kwart op een 39 – 43 stand.
Dan de vierde periode met Lois, Anne, Quinty B, Lauren en Denise. Drie minuten lang zijn we aanvallend helemaal de weg kwijt. Is ook te zien in het videoverslag. Om de een of andere reden wordt er geen screen meer gezet en proberen we door 3 tegenstanders heen te dribbelen. Er is geen overtuiging, geen rust en overzicht. Dat geef ik aan in de timeout en gelukkig gaan we weer op de oude weg verder. We maken weer 9 punten op rij en het staat 43 – 52. Dan is de wedstrijd gespeeld en de eindstand wordt 47 – 57.
Het grootste verschil met de eerste wedstrijden tegen jongens is wat mij betreft zichtbaar op het moment dat Quinty hard met de vloer in aanraking komt op 15:50 in de video. Ik neem een timeout, Quinty B denkt er over om te breken, maar ze houdt alles in, gaat zitten en speelt na de timeout gewoon door. Die vechtersmentaliteit is er ingekomen en is het verschil met een paar weken geleden. Vooral veel en goed gerebound en ook dat hebben we geleerd van Molly.
De video: