Zoals altijd komen we een uur vantevoren aan om om te kleden en een goede warming up te doen. Maar in Heemstede is de zaal nog dicht en die gaat pas open 15 minuten voor de wedstrijd. Dan moeten alle baskets nog neergezet worden, de tafels, de banken, etc. Aangezien ik een goede voorbereiding wil, wacht ik zo lang mogelijk met het invullen van het sheet. De sheidsrechters fluiten voor 3 en voor 1 minuut, maar daarna duurt het nog 7-8 minuten voordat we de line-up doen.
We hadden al een passoefening gedaan en 4 tegen 4 zonder dribbel en zonder score toen het veld nog niet klaar stond. Dat is te zien op de video. Er is nog meer te zien op de video. We beginnen met Lois, Quinty K, Quinty B, Lauren en Tatum. Op de video begint de wedstrijd bij 0:53. Je ziet nr 81 eerst een loopfout maken en daarna door onze verdediging onder druk gezet worden. Het duurt zo’n 8 seconden voordat hij de bal verder passt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de wedstrijd vandaag gefloten werd. Op 2:04 wordt de eerste score gemaakt, door nummer 81. Hij zou er nog meer maken overigens. Op 2:21 geeft Lois een geweldige assist op Quinty B, die koel afrond. Op 2:40 laat Quinty zien ook verdedigend geleerd te hebben, vooral van Molly op vrijdag. Op 4:29 is de eerste periode afgelopen en staat het 6 – 8.
De tweede periode komen Anne, Sanne, Quinty K, Lauren en Denise in het veld. Er is goed te zien dat HOC het moet hebben van de afstandschoten die vooral bij nummer 81 vaak goed vallen. Een uitgespeelde aanval, of een lay-up hoeven we niet te vrezen vandaag. Maar we gaan wel wat doen aan nummer 81, die veel raakt schiet, maar bijna nooit de bal passt. We zetten 2 speelsters op hem en laten er 1 van de tegenstander vrij staan. Dat werkt goed, want in de tweede helft van de tweede periode scoort hij niet meer.
Op 5:05 in de video wordt de eerste fout gefloten, nadat een aantal speelsters al getorpeteerd was, zonder call. Quinty K maakt beide strafworpen! De ultieme wraak.
Op 5:30 speelden we nog geen double teaming op nummer 81 en kan je zien dat hij alles alleen doet. Vanaf de kant wordt nog ‘vrijlopen’ geroepen, maar dat is zinloos met zo’n speler in je team. Hij scoort wel weer mirakuleus. Op 5:40 is goed te zien dat Denise even had moeten wachten op het screen. We laten ons teveel meeslepen in het wanordelijke spel van de tegenstander en vergeten pick&roll te spelen. Uiteindelijk krijgt Denise twee vrije worpen, waarvan ze er 1 scoort (6:08).
Op 7:11 wordt de dubbele verdediging goed zichtbaar. Op het moment dat nummer 81 dan toch moet passen, gaat Anne naar nummer 94 toe en verdedigt dus eigenlijk 2 spelers. Das best knap!
Op 7:30 is de eerste helft afgelopen. Het staat 18 – 19 (12 – 8 )
De derde periode spelen Lois, Sanne, Quinty B, Tatum en Denise. Op 7:37 is een geweldig schot te zien van Tatum. Zij maakt 18 – 21. Op 8:21 wordt er volgens mij 2 maal lopen gemaakt door ons, maar niet gezien. Nr 94 laat zien dat HOC niet verder komt dan wat noodschoten van afstand. Ben toch wel benieuwd hoe dat bij hun op trainen gaat….
Op 9:17 laat Lois zien die fout ook te maken. Niet meer doen. Een lay up of een schot, en niet iets er tussenin. Op 9:25 gaat nr 94 voor de pass. Hij srpingt in de lucht en landt weer, met de bal nog in zijn handen. Volgens de scheidsrechters is het niets en hij mag nog aanleggen voor een schot. Gelukkig weer veel te ver en technisch slecht uitgevoerd. Op 9:43 wordt het ‘lopen’ van Denise dan weer wel gezien. Aangezien het een spannende wedstrijd is, zie je dat de scheidsrechter steeds vaker 1 kant op fluit en er is hem alles aan gelegen om de punten in Heemstede te houden. Daar het mij niet echt boeit wie er wint en het alleen gaat om leren basketballen hou ik mij in. Maar dit is wel slecht voor de ontwikkeling van basketballers.
Op 10:33 is een mooi screen te zien van Denise. Quinty dribbelt er langs en Denise rolt af, krijgt de bal en scoort……niet. Maar het belangrijkste gaat goed: Pick & Roll! (Pick staat voor een screen voor de speler met de bal)
Een minuut voor het einde van deze periode staat het 31 – 29. Daarna is goed de verschillende spelstijlen te zien. Bij HOC is dat dribbelen tot je niet verder kan en schieten. Wij proberen een screen, die niet helemaal goed lukt, maar Quinty B dribbelt er toch goed omheen, maakt dus gebruik van de mogelijkheden en scoort. Op 12:00 1 van de vele mooie out-of-bounds situaties (out-of-bounds is de bal die ingenomen wordt van de zijkant of achterlijn) waar Quinty B goed haar positie inneemt, waarna ze vrij naar de basket kan. Nu even opletten op de volgende HOC aanval. Nummer 94 krijgt de bal en maakt lopen voordat hij dribbelt. Maar dat kan gebeuren, aangezien het geen hele duidelijke loopfout is voor een modale scheidsrechter in onze klasse. Maar daarna volgt er een soort tapdans met de bal in de handen, die door beide scheidsrechters niet wordt gezien. De scheidsrechter het dichtst bij stond in wedstrijdtenue, dus ik ga er van uit dat hij basketballt. Volgens mij kunnen zelfs de ouders die nog nooit een bal hebben aangeraakt zien dat dit lopen is. Maar de punten moeten in Heemstede blijven, dus wordt er niet gefloten. Voor die speler is het trouwens sneu dat er niet wordt gefloten, want dat staat de ontwikkeling van zijn basketballtechniek in de weg. Die gaat namelijk via het maken van fouten en het feit dat je daarop gewezen wordt (door je trainer, coach of door de scheidsrechter). Ondertussen is de derde periode afgelopen en staat het 33 – 33 (15 – 14).
Periode 4 spelen Anne, Sanne (Lauren zou spelen maar is geblesseerd), Quinty K, Quinty B en Denise. Op 13:06 een geweldige assist van Quinty B op Anne, die koel afrond. Quinty moet dus wel met haar hoofd omhoog gedribbelt hebben, anders zie je zoiets niet.
De aanval van HOC daarna is weer te zien dat we nr 81 dubbel verdedigen. Ipv de vrije man aan te spelen komt ie niet verder dan de gebruikelijke verre afstandschoten. Op 13:50 zet Denise een goed screen op Quinty K. Zij weet daar wel raad mee, gaat naar de basket en scoort. De aanval van HOC daarna geeft weer het grote verschil aan in benadering van hoe je zou moeten basketballen. Halverwege staan we 2 punten achter, 39 – 37 Maar daarna gaan we echt goed spelen en wordt het 40 – 45. Quinty K maakt een paar reverse dribbels achterelkaar, terwijl haar verdediger tegen haar aan hangt en probeert waar ie kan op haar armen te rossen. Als dat niet lukt helpt een ferme duw misschien? Maar Quinty blijft rustig en passt naar Denise. Die drivet naar de basket en scoort (14:42) Ongelofelijk hoe snel Denise heeft leren basketballen!
Op 15:12 weer een ‘killerassist’ van Quinty op Anne waar Molly jaloers op zou zijn! Op 15:26 mag er door HOC weer lekker met de bal in de handen gestijldanst worden. Als je dat toch ziet en je bent van HOC, of je bent iets bij de BB bond en hebt te maken met het ontwikkelen van deze sport, dan schaam je je toch diep hiervoor?
Op 15:50 weer een goede uitvoering van de out-of-bounds. Die spelen we al het hele seizoen en is nu ook in de jongenscompetitie succesvol.
Ook Quinty K weet hoe je een assist moet geven, wat te zien is op 16:18. HOC is helemaal de weg kwijt hierna. Weten niet meer hoe je een bal moet innemen, leveren hem in de aanval in, en bij onze break gaan ze op de grond liggen om deze zo af te stoppen. Er is nog 1:12 te spelen en we staan 3 punten voor. Het spel is nu aan beide zijden rommelig. Op 17:47 krijgt HOC nog 1 keer balbezit bij een stand van 44 – 47. Nummer 81 probeert een driepunter en wordt volgens de scheidsrecher foutief afgestopt door Anne. Drie vrije worpen dus en een mogelijkheid om gelijk te komen voor HOC. Er gaat er maar 1 raak en op 18:25 hoor je Denise tegen haar teamgenoten zeggen: ‘uitboxen’. Dat hebben we vrijdag van Molly geleerd en wordt niet vergeten. Maar de laatste vrije worp raakt niets en dan moet je zijkant geven. Aangezien dat niet gebeurde heb ik even niet gefilmd……. Maar het kwam allemaal goed uiteindelijk. Alhoewel winst niet het belangrijkste is, is het wel leuk om een wedstrijd te winnen waar de scheidsrechters het zo graag anders hadden gezien, We weten ook dat we meer van dit soort wedstrijden krijgen en het is dan zaak om vooral het hoofd koel te houden. Als speler, als coach en…….als publiek. Eindstand: 45 – 47 (12 – 14).
Voor de eindconclusie verwijs ik naar het einde van het filmpje, net voor de yell.