Op jouw scherm staat alweer de derde Scheids info met deze maand: waar sta je als scheidsrechter. Nog te vaak zie ik namelijk dat scheidsrechters ergens staan waar ze niet kunnen zien wat ze horen te zien. “Go where you need to go in order to see what you need to see.”

Afgelopen zaterdag floot ik alweer mijn tweede Rayon-wedstrijd, HLB vs. Hoofddorp meisjes onder 16, samen met een ervaren B-scheidsrechter. Deze wedstrijd was voor mij een goede les in waar je moet kijken en staan, daarom nu ook voor jullie.

Om latere vragen over pre-game calls te ontwijken ook maar even op wel moment je wat fluit. Vanaf acht (8) minuten voor de wedstrijd horen de scheidsrechters bij de middenlijn tegenover de jury tafel te staan.Dan fluit je, eigenlijk, zes (6) minuten voor de wedstrijd voor een line-up, in praktijk kun je dit ook vier (4) a vijf (5) minuten voor de wedstrijd doen omdat de teams niet worden voorgesteld aan het publiek. Na de line-up fluit je voor drie (3) minuten, zodat de team aan de laatste dingen van hun warming-up kunnen beginnen. Op één minuut dertig (1:30) haal je de team van het veld door voor één (1) minuut te fluiten.

Als de klok op  dertig (30) seconden staat horen de teams het veld op te komen zodat je op tijd kan beginnen. Voor de sprongbal checkt de scheidsrechter die de bal opgooit of zijn collega en de tafel klaar zijn. (Op het plaatje zie je wie waar moet staan, R gooit de bal op en U staat klaar om te kijken of de sprongbal goed is.)

De scheidsrechter die voor de tafel stond gaat onder de basket staan waar als eerste op aangevallen wordt. De scheidsrechter die de bal opgooide blijft staan tot het spel bij hem vandaan is en neemt dan een positie schuin tegenover de scheidsrechter onder de basket in, jullie moeten er voor zorgen dat de scheidsrechter die niet onder de basket staat  altijd de aanvals basket links van zich heeft, als hij naar de overkant kijkt. (zie afbeelding)

Vanaf nu noemen we de scheidsrechter onder de basket “Lead” en de scheidsrecht bij de middenlijn “Trail”. Dan snap je ook waarom op de plaatjes een L en T staan.

Bij een schot kijkt de Trail scheidsrechter wat er op ooghoogte en hoger gebeurt en de Lead kijkt op ooghoogte en daaronder. De lead kent dus geen scores toe en kijkt naar fouten in de rebound.

De Trail scheidsrechter kent dus alle scores toe, hij gaat ook over goaltending en interference. Als er een driepunts poging is ver van de Trail scheidsrechter dan helpt de Lead scheidsrechter hem door drie vingers omhoog te steken, het blijft nog steeds aan de Trail om te kijken of de bal goed door het netje is gegaan.

Als laatste nog even dit. Als een team gaat pressen moet je als Trail scheidsrechter vlak bij het spel zijn daarbij mag je best op de andere kant van het veld komen. Een afstand van 2 à 3 meter is dan nog goed maar verder van de spelers moet je niet gaan, je bent minder geloofwaardig als je ver weg staat.

 

Twijfel niet om iets te vragen,

als reactie of op een andere manier.

Verzoeken voor bepaalde regels zijn ook welkom!

Jeffrey

 

Als allerlaatste nog even een link naar de FIBA twee en drie mans scheidsrechter opstellingen en twee PowerPoints over het zelfde die ik zelf heb gemaakt.

FIBA twee mans scheidsrechter handleiding (.pdf)

Twee mans scheidsrechter opstelling (.ppt)

FIBA drie mans scheidsrechter handleiding (.pdf)

Drie mans scheidsrechter opstelling (.ppt)