Als eerste wil ik de jongens van de u18 bedanken dat ze, direct na hun met 4 punten verloren wedstrijd, geholpen hebben met het klaarzetten van de baskets en het in orde brengen van het speelveld voor de wedstrijd van de Mu16. Natuurlijk ook Ger en Vincent bedankt voor weer een keer hard werken.

Laten we eerlijk zijn: een wedstrijd tegen een volledig en fit HLB accountants is niet spannend. Alle speelsters uit Den Helder spelen al langer op nivo en hoeven niet meer uitgelegd te krijgen waar ze moeten staan en wat ze moeten doen. Maar als de U20 en de U14 van HLB tegelijk met de U16 moeten spelen, dan worden er beslissingen genomen in het Helderse kamp die voor ons voordelig uit kunnen pakken. Als daarbij ons team ervoor gaat en het bij de bezoekers niet meer wil lukken, is er een kans op twee punten die nog geen een team in deze competitie wist te pakken.

Roos is nog geblesseerd en verder is iedereen speelklaar.
Het begin met Thelma, Nina, Beau, Delicia en Esmee is zoals zo vaak: geen intensie bij de verdediging en aanvallend de verkeerde keuzes. Al gauw staat er 3 – 12 op het bord en moet er weer terug geknokt worden. Dat lukt gedeeltelijk tot 8 – 14, wat dan ook de stand is na de eerste 10 minuten. De tweede periode wordt er ook weer flink doorgewisseld, maar nooit staat er een vijftal op het veld dat weet hoe de tegenstander te verslaan. HLB heeft maar 7 speelsters en die doen het goed tot op dat moment. Het enige dat gebeurt is dat er veel persoonlijke fouten achter de namen van HLB staan en dat kan ze natuurlijk gaan opbreken in de tweede helft. Maar de coach wisselt slim door en ziet ook de mogelijkheden tegen onze zoneverdediging. Na 7 minuten is het verschil 13 punten bij 17 – 30 en met rust staat het 20 – 32. Geen onoverbrugbaar verschil, maar vaak kost het inlopen teveel energie.

De derde periode stokt de HLB machine volledig en begint de thuisploeg te scoren. Na 6 minuten staat het 38 – 37 en is de eerste voorsprong een feit. Die had nog groter kunnen zijn, gezien de gemiste vrije worpen, 1 uit 6. Probuild verzwakt niet en scoort deze periode 24 – 7 wat de stand brengt op 44 – 39. De vierde periode begint niet anders en Probuild trekt via 2 driepunters van Beau door naar 64 – 44. Daarbij het gegeven dat HLB nog maar 6 speelsters kan gebruiken door de foutenlast en de vermoeidheid die ongetwijfeld in de benen zit bij de gasten zou je mogen concluderen dat deze wedstrijd in de pocket zit. Maar wat dan vaak gebeurt is dat een ploeg gaat nadenken over het feit dat ze misschien wel gaan winnen, dat dat niet helemaal verwacht was en dat dan alle goede dingen niet meer gedaan worden. Van 64 – 44 wordt het zomaar 64 – 56, een 12 – 0 run maar liefst. De buffer was gelukkig groot genoeg, maar 5 minuten niet scoren kan je lelijk opbreken.

Ik denk dat Probuild vandaag het geluk aan de zijde had, afgedwongen door een grote wil om te winnen. Voor HLB zijn de gevolgen niet groot, maar voor Probuild wel. Crackerjacks, Lokomotief en Hoofddorp winnen allen. De stand is nu afhankelijk van of je de wedstrijd Lokomotief – Probuild Lions meerekent of niet. We staan in het ene geval derde, in het andere geval tweede. Maar met de wedstrijd HLB tegen Hoofddorp in het verschiet en het positieve onderlinge verschil tegen Hoofddorp kunnen we spreken van een zekere plaatsing bij de bovenste vier. Wie had dat gedacht halverwege de competitie, na de nederlaag tegen Wildcats?

Scores:
Beau 21 pnt
Delicia 21 pnt
Vrije Worpen: 12 uit 25