Één van mijn voornemens dit jaar was elke maand een stukje voor de site te schrijven en die dan de eerste dinsdag van de maand te plaatsen. Nou weten jullie wel hoe dat gaat met goede voornemens: je bedenkt ze, je houdt je er een week aan en dan vergeet je ze weer. Zo ook met mij, alleen plaats ik nu toch maar op de valreep een stukje. Maar hoe zit het eigenlijk met jullie voornemens? Weet je ze nog, wat waren ze?

Dan nu over naar het scheidsen. Met deze week: De mini regels,  wat is er anders en hoe kan je het beste fluiten in deze leeftijd?

Het belangrijkste, om maar lekker vaag te beginnen, is dat je bij mini wedstrijden in de geest van de wedstrijd fluit. Dus hoe goed kennen de teams zelf de regels? Als ze een regel kennen mag je er best voor fluiten en als een team constant een regel overtreed zonder het te weten fluit je er een keer voor en leg je even uit wat er fout is. In de U12 is het vaak zo dat kinderen beter zijn met pivoteren dan in de U10 of kinderen die voor het eerste jaar basketballen. Ik zelf vind het vaak goed als spelers op hun plaats rond draaien om te kijken waar ze de bal kwijt kunnen. Ik vind dit vaak goed als ze maar niet verplaatsen. Spelers die kunnen pivoteren proberen dat ook. Fouten moet je ook aanvoelen maar toch net iets strenger anders leren kinderen dat je spelers mag tegenhouden met je armen bijvoorbeeld.

Ook de drie, vijf en acht seconden regels moet je in de geest van de wedstrijd fluiten. Het mag dus wel maar niet als daar geen reden voor is of je het spel daarmee voor één team verpest, al verpest je volgens sommige coaches en ouder al heel snel het spel en zij voor jou. Je fluit natuurlijk wel als een team er heel veel voordeel heeft bij het overtreden van deze regels, denk aan balletjes wachters in de bucket. Deze dingen moet je aanvoelen en zijn dus ook geen duidelijke richtlijnen voor. Natuurlijk fluit je wel voor second-drible en uit ballen.

Dan nog even de officiële veranderingen, die dus vast staan, zo mag de verliezende partij de wedstrijd beëindigen als het verschil tussen beide teams meer dan 75 punten is, het maakt nu niet uit hoeveel tijd er nog te spelen is! Beide teams moeten man-to-man spelen, zoals vorige keer ook gezegd is. Als het verschil meer dan 25 punten is mag het team dat voor staat niet meer op hun eigen aanvalshelft verdedigen.

Last but not least, de wissel-regel. Deze is wordt door de bond heel ingewikkeld verteld maar het komt er op neer dat er niet gewisseld mag worden in de eerste, tweede en derde periode, tenzij een speler vijf fouten heeft, geblesseerd raakt of gediskwalificeerd wordt. De vervanger van deze speler wordt aangegeven met een “i”, van invaller, op het sheet. En aan het begin van het vierde kwart moet elke speler één kwart niet hebben gespeeld, een speler die is ingevallen telt dus wel als een speler die gespeeld heeft. Als een team niet genoeg spelers heeft, minder dan acht uit m’n hoofd, ga je natuurlijk wel spelen en vul je het sheet gewoon in met dat een speler drie perioden heeft gespeeld.

Twijfel niet om iets te vragen,

als reactie of op een andere manier.

Verzoeken voor bepaalde regels zijn ook welkom!

Jeffrey

P.S. Het gaat hier om de gewone mini regels dus niet om de regels voor de U12-topklasse!