Hallo allemaal,

Ik heb lang nagedacht over hoe ik het beste kan beginnen maar er is geen perfecte manier om te beginnen, net als bij het scheidsrechteren. In je eerste wedstrijd denk je vaak dat je te laat bent of weet je niet zeker dat wat je ziet echt fout is. Dat is natuurlijk lastig maar als je voor iets fluit wat echt niet zo is – en daar hoef je pas over na te denken als iedereen het niet met je eens is – kan je best één of twee keer per wedstrijd zeggen “Sorry, mijn fout.”  Als je maar zorgt dat iedereen je blijft geloven, dat kan al heel simpel door de gebaren goed te gebruiken.

Verder behandel ik hier elke keer een regel uit het boekje en hoe je daarmee om kan gaan. Deze maand heb ik gekozen om nog maar is even aandacht te geven aan het wel of niet zone mogen verdedigen.

Als eerste las ik dat een wedstrijd van MU16-1 over mocht als dat nodig was omdat de (rayon)scheidsrechters de regels niet kenden. De MU16-1 mocht geen zone spelen van de “de heren in het grijs” maar als je op de dunk site kijkt staat daar in de reglementen, want daar valt dit onder, niks over een zone verbod bij de U16. Wat mij bij mijn tweede probleem brengt, ik stond laatst langs de kant bij een wedstrijd van MU14-2 tegen een MU16 team en het onder de zestien team ging zone spelen, natuurlijk was onze coach het daar niet mee eens, wat moet je dan als scheidsrechter? De zone verbieden of toch niet er wordt in een onder de zestien competitie gespeeld, dus zou je denken de regels van de onder de zestien gelden. Klaar. Dan vertelt de coach je vol overtuiging dat de regels van het jongste team gelden, wat dan? De scheidsrechters wisten het niet, ik wist het ook niet, dan kan je als (hoofd)scheidsrechter zeggen dat de regels hier geen oplossing voor hebben en dus bedenk je zelf een goede oplossing.

Ik heb het even nagevraagd en de regels, en reglementen, van de competitie waarin je speelt gelden. Dus zone mag gespeeld worden in de U16, U18, U20, U22 en senioren competities.

Hoe weet je eigenlijk of er zone wordt gespeeld?

Het verschil tussen zone en man-to-man is vaak wel duidelijk maar soms zit er heel weinig verschil tussen een zone verdediging en man-to-man helpside verdediging, en dat is ook nog is moeilijk uit te leggen, waar je dan vooral op moet letten is dat in een zone verdediging iedere verdediger zijn eigen gebied heeft en daar bijna niet uit komt terwijl bij man-to-man een speler vaak in de buurt van zijn mannetje blijft als deze niet de bal heeft. Ook zal een verdediger in een zone verdediging een verdediger een snijdende man niet volgen maar opvangen en naar buiten dwingen of doorgeven aan een andere verdediger. Ik hoop dat ik je hier mee toch een redelijke uitleg heb gegeven.

Dit was het voor deze keer.
Twijfel niet om iets te vragen,
als reactie of op een andere manier.

Ik hoor graag tips en tops voor de
volgende keer, voor mij dan.
Verzoeken voor bepaalde regels zijn ook welkom!

Jeffrey